Karamelliseret brownie

Karamelliseret brownie

For et par dage siden sad jeg og kiggede på opskrifter på kager indeholdende kondenseret mælk. Mange danskere har endnu ikke fået øjnene op for, hvilke underværker den lille dåse mælk kan gøre. Men det har amerikanerne så sandelig. På de amerikanske opskriftsportaler vrimler det med kager og desserter, der indeholder den lille tryllemælk.

Jeg faldt over en række meget fristende opskrifter på karamelliserede brownies og fik en akut lyst til at afprøve dem alle. Da jeg ikke kunne beslutte mig for hvilken, endte jeg med krydse nogle af opskrifterne. Det kom der denne lille, lækre sag ud af.

 

Ingredienser

90 g smør

90 g mørk chokolade

1 1/2 æg

1 ¾ dl sukker

¾ dl mel

¾ dl kakao

en knivspids salt

200 g kondenseret mælk (1/2 dåse)

75-100 g lys chokolade

 

Smelt smør og mørk chokolade over vandbad.

Pisk sukker og æg let og luftigt.

Vend chokoladeblandingen i æggesnapsen.

Sigt mel, kakao og salt i.

Hæld dejen i en form (cirka 18 x 22 cm) foret med bagepapir.

Hak chokoladen, og drys den ud over dejen.

Hæld kondenseret mælk ud over kagen.

Bag kagen ved 170 grader i 40-45 min. Hold øje med kagen de sidste minutter, så det karamelliserede lag ikke får for meget.

Lad den køle af natten over.

Skær ud i små firkanter.

81 tanker om "Karamelliseret brownie"

  1. Tina

    Hej. Super opskrift!
    Er der nogen som har forsøgt at fryse den? Tager karamellen skade af det? Skal bage 3-4 plader til en stor fest ☺️ Mvh Tina

    Svar
  2. Maja

    Hej Maja (virkelig pænt navn 😉)
    Jeg tænkte om du har prøvet at lave den i muffinsforme? Skal have kage med på arbejdet, og synes at muffins er nemmere at transportere ☺️

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Haha, tak ;) Jeg har desværre ikke prøvet at bage den i muffinsforme – kun som stor. Er bange for, at karamellen vil drille lidt og flyde ud over, men jeg tør ikke sige det. Ellers kan du bage den som stor og skære den ud i stykker, inden du transporterer den? :)

      Svar
  3. Natascha

    Hej Maja,

    Jeg vil gerne bage denne kage til min venindes babyshower. Dog har jeg lige et spørgsmål. Jeg har fået fingrene i en af Nestlé’s dåser, hvor mælken allerede er karamelliseret, så ville høre om det kan bruges i denne opskrift? Skal den også bare hældes ovenpå kagen selvom den allerede er karamelliseret, og så komme kagen i ovnen?

    Venlig hilsen
    Natascha

    Svar
    1. Mette Bølling

      Har bagt den som muffins, lagt en go spsk karamelliseret mælk i midt af hver muffin. pyntet med flødeskum og hakket chokolade. Sikker succes hver gang

      Svar
  4. Christina

    Hejsa.
    Kan man mon bage kagen i en rund springform, hvis man ikke har en bradepande med samme mål.
    Hilsen Christina

    Svar
  5. Maria

    Hej.
    Jeg vil netop til at kaste mig ud i at prøve din opskrift, men skal lige have afklaret, om den kondenserede mælk skal koges 4 timer inden den hældes ud over kagen, eller om den bare hældes direkte fra dåsen?
    Mvh. Maria.

    Svar
    1. Maria

      Kunne så lige læse mig til, at man ikke behøver koge inden.
      Min mælk har kogt i 1 time nu, mon man kan hælde karamellen ud over kagen alligevel?
      Hvis ikke, kender du/I så andre opskrifter, hvor man bruger kogt kondenseret mælk i chokolade kage? :)

      Svar
  6. Stina Sørensen

    Hejsa jeg har lige prøvet at bage din kage, til arbejdet i morgen. Jeg syntes at den kondenserede mælk er faldet til bunden, i stedet for at ligge som karamel på toppen. Ved simpelthen ikke hvad der er sket, men den smager dejligt alligevel :)

    Svar
  7. Kevin

    Har lavet den et par gange efterhånden og den er en sikker vinder hver gang. Den ligger uden tvivl rigtig højt på min liste over yndlings søde sager! Jeg synes desuden næsten den smager endnu bedre hvis den får lov til at stå 2-3 timer og køle af.

    Svar
  8. Mie Grundtvig

    Kan den mon fryses?

    Jeg er gravid.. Og er ved at bage kager til fryseren og barsels besøg..

    Og denne her kunne være lækker og trylle op af fryseren :)

    Svar
  9. Amanda

    Ser SUPER lækkert ud! Hvorfor putter du kun en halv dåse kondenseret mælk på? Ville det ødelægge kagen, hvis man bare puttede hele dåsen på eller ville det bare tilfredsstille min karameltand endnu mere? Får ikke brugt en åben, halv dåse kondenseret mælk til noget bagefter :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg tror, at det bliver lidt for voldsomt med en hel dåse. Måske du kan fryse den anden halvdel og bruge til næste kage? :)

      Svar
  10. Stine

    Hej Maja, har bagt kagen to gange nu og er tosset med den. Mange tak for den helt perfekte opskrift.
    Stine

    Svar
  11. Lise

    Hej Maja
    Jeg vil høre dig, om du har erfaring med at fryse kagen her? Den skal serveres på fredag, men har fri i dag, og det ville passe så fint at få bagt:)
    Mvh Lise

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Lise
      Beklager det sene svar. Har haft så travlt med min bogudgivelse. Endte du med at fryse den? :)
      Søde hilsner Maja

      Svar
  12. Sanne

    Fantastisk kage! Skulle bruge kage til mange, så jeg gangede ingredienslisten med 4 og bagte kagen i en stor bradepande. Resultatet var lækkert, og kagen var en stor succes.

    Mvh Sanne:-)

    P.S. Glæder mig til at prøve flere af dine super lækre opskrifter!!!

    Svar
  13. Freja

    Det ser lææææækert ud (!) ;)
    Den skal laves i dag til mine fætre, mor og far, og brormand! ;)
    Koger du den kondenserede mælk før du hælder den på kagen?
    MANGE hilsner, Freja :-)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak! Nej, mælken skal ikke koges først. Rigtig god fornøjelse (hvis du ikke allerede har lavet den) :)

      Svar
  14. Freja

    Det ser lææææækert ud !;)
    Den skal laves i dag til mine fætre, forældre og brormand!
    Koger du den kondenserede mælk før du putter den på kagen eller bare “rå” ? ;)

    Svar
  15. Sanne

    nu har jeg siddet og kigget på denne opskrift for længe og den skal prøves.
    bages bunden som det første og topping på til sidst?
    og kan man bruge pastauriseret æg istedet for almindelig :)

    MVH Sanne

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Du kan sagtens bruge past. æg. Det er en smags sag! :) Du bager det hele sammen! God fornøjelse!

      Søde hilsner Maja

      Svar
  16. Silje

    Hej Maja, jeg har lige bagt denne kage og – wauw! Den er godt nok helt fantastisk. Tusind tak for en god opskrift :-)

    Svar
  17. Mia

    Hej Maja
    Tak for en fantastisk hjemmeside.
    Har prøvet at bage 3 af dine kager med stor succes.
    Denne blev god, dog lidt flad. Men sikke en smag.
    Tak for stor inspiration.

    Svar
  18. Katrine

    Det ser godt nok lækkert ud! Har aldrig arbejdet med kondenseret mælk, men er det meningen at man skal koge det inden det skal på kagen?

    Svar
  19. Angelica Schubert

    Hej Maja

    har lige sat kagen i ovnen, kunne ikke lade vær med at hoppe op af sofaen og straks gå igang hvor skønt at have køkkenet fyldt med chokolade og kondenseret mælk..

    bare for at dele, så har jeg kommet en mikroskopisk skvis bagepulver i den og erstattet noget af chokoladen på toppen med nødder..

    Glæder mig til en nat-snack og tak for en SKØN blog <3

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Uhhh, sikken en god idé (med nødder). Jeg håber, at kagen var en succes!

      Tak for dine dejlige ord om min blog – og ha’ en vidunderlig dag!

      Søde hilsner Maja

      Svar
  20. Christina

    Jeg elsker den her kage <3 Tusinde tak for denne faktastiske opskrift! Har lavet den en del gange nu, og den bliver super lækker hver gang!

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din positive tilbagemelding! :) Ha’ en skøn Sankt Hans aften!

      Svar
  21. Sabine

    Nøj denne skal laves til mine kolleger.. Dog har jeg nok ikk mulighed for at have den i et køleskab til vi spiser den om eftermiddagen.. Hvordan bliver den så? Blød ovenpå? Og indeni?

    Oh hvis jeg kan have den i køleskab (på en eller anden måde) skal den så ud 30min (?) eller lignende før den kan spises?

    Og skal man bare putte sølvpapir over den i køleskabet?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Den kan sagtens stå ude indtil om eftermiddagen. Karamellen bliver ret chewy og ‘fast’ – og smelter ikke fordi den står ude nogle timer.

      Du kan dække den til med sølvpapir, husholdningsfilm etc. – hvad du foretrækker :)

      Rigtig god fornøjelse!

      Søde hilsner Maja

      Svar
  22. Marie

    Tror du man kan bage den om formiddagen, og så servere den om aftenen. Jeg har nemlig desværre ikke mulighed for at bage den dagen før.

    Kan den tåle at stå uden for køleskab et par timer (eller bliver karamellen for flydende)?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Marie

      Du kan godt bage den om formiddagen. Vil dog sætte den på køl efter den er bagt – og indtil servering. Karamellen bliver ikke flydende af at stå lidt ude. Men når du bager kagen så kort tid før har den godt af lidt køleskabstid :)

      Håber det var hjælp nok…

      Søde hilsner Maja

      Svar
  23. Betina

    Hejsa.

    “Did I die and go to heaven” burde være navnet på disse brownies! Jeg lavede et stort (megastort) kagebord til min runde dag, havde bagt denne brownie ugen før og smidt i fryseren. Dagen før festen skar jeg små 4x4cm bidder og satte på køl. De var et hit med is, med slik, med andre kager og bare helt alene:-) Jeg har delt opskriften til både højre og venstre, de er uden tvivl de bedste brownies jeg nogensinde har smagt:-) A favorite for life!!! ;-) Knuz Betina

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Fantastisk! TUsind tak for tilbagemeldingen. Jeg sidder her med et stort smil på læben! :) :) :)

      Også mange tak fordi du har delt opskriften!

      Ha’ en vidunderlig aften!

      Glade chokoladehilsner Maja

      Svar
  24. anna

    Hold op den see lækker ud!
    Du skriver man skal lade den stå natten over- skal den stå i køleskabet, tildækket eller bare i stutemperatur uden noget?
    Jeg vil brug den som dessert, kan man servere den med vaniljeis og bær eller vil det være underligt? :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg plejer at sætte den i køleskabet. Det tror, at en god vaniljeis og lidt syrlige bær vil smage himmelsk dertil. Rigtig god fornøjelse, Anna :)

      Svar
  25. anna

    Hold op den see lækker ud!
    Du skriver man skal lade den stå natten over- skal den stå i køleskabet, tildækket eller bare i stutemperatur uden noget?
    Jeg vil brug den som dessert, kan man servere den med vanilje is og bær eller vil det være underligt? :)

    Svar
  26. Anne Christine

    Kære Maja,
    Det blev nogle skønne brownies :) Jeg puttede dobbelt så meget salt i, som der stod i opskriften. Det kunne man ikke smage! Så tippet m salt ovenpå var et hit. Tak for det.
    Mvh.

    Svar
  27. Anne Christine

    Hej Maja, Jeg har fået nogle meget fantastiske brownies m havsalt på en restaurant, som jeg godt kunne tænke mig at efterligne. Har du nogen erfaring med, hvor meget salt der skal til i sådan en dej, så det lige får den dér fine smag? Lidt diffust spørgsmål, kan jeg godt se, men det kunne jo være, du vidste det :)
    Mvh. Anne Christine

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Anne Christine

      Nu har jeg jo ingen anelse om, hvor stor en portion du vil lave. Men jeg vil begrænse mængden af salt meget. Hellere lidt for lidt – end lidt for meget. Til gengæld ville jeg drysse med havsalt oven på kagen. Det har jeg også gjort på mine triple chocolate brownies nogle gange!

      Håber det var en lille hjælp! Og iøvrigt: mmmMMmmmmm! Jeg vil gerne smage ;)

      Chokoladeglade hilsner Maja

      Svar
  28. Mari

    Har lige bagt dem og kæresten var forsøgskanin. Hurtigt guflede han 2 stykker og udbrød; “hvor er de egentlig klamme, men f*** de smager godt!”

    Det var vist en kompliment…?

    Tak for opskriften:-)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Hahaha, fantastisk kompliment! :D Det var virkelig så lidt! Og tak fordi du deler succesen med mig :)

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak, Frida. Den er ret chokoladetung, så kagen skal bare skæres ud i nogle små bidder. Det er lidt svært at sige præcis, hvor mange kagen er til. Men 10 søde tænder kan den i hvert fald sagtens mætte :)

      Svar
  29. Caroline

    Hej Maja!

    For det første, lækker, lækker hjemmeside.. Har allerede brugt meget tid herinde!

    Men ville lige høre, hvordan bør jeg opbevare en åbnet kondenseret mælk?
    (en er på en konservesdåse)

    Mvh Caroline

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind-tusind tak, Caroline. Dejligt, at du vil bruge din tid på min blog :) Jeg plejer at hælde evt. rester af kondenseret mælk over i en lufttæt (plastik)boks eller i et glas. Den må i hvert fald ikke blive i dåsen.

      De bedste chokoladehilsner Maja

      Svar
  30. Mille

    Glæder mig virkelig til hvad du mere kan trylle frem men den lille dåse :) Og blive gerne ved med at lægge dem ind på kageforums siden , kvinde elsk din kage :)))

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg har lige købt en masse mini-dåser med kondenseret mælk i Florida, så jeg skal virkelig i gang med at lege. Skal nok smide noget af det på bloggen :) Det er ikke mig, der har lagt mine opskrifter ind i det forum, du omtaler. Men du må meget gerne sende mig et link – så kigger jeg lige på det :)

      Svar
  31. Katrine

    Princippet er oprindeligt sydamerikansk. Her koger de dåserne i op til 12 timer (lidt ligesom Hanne fortæller), og ud af det kommer “Dulce de leche”, som er et karamelsmørrepålæg ligesom fx nutella bruges i DK. De bruger det til mere eller mindre alt, blandt andet også til fyld i deres ekstremt søde lagkager, som fås i ethvert supermarked med respekt for sig selv :-)

    Svar
  32. Hjortebjerg

    Nøj, hvor smager den bare godt!!! Lavede den med hvid chokolade i stedet for lys, og det passede fint med den lidt krokant/daim agtige smag, som det af chokoladen der var ikke var dækket af karamellen, fik.

    Tak fordi du fik eksperimenteret dig frem til denne skønne opskrift, den er nu min yndlings!

    Michelle :-)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg sidder her og smiler stort. Tak fordi du deler din lille oplevelse. Det lyder super lækkert med hvid chokolade! Det må jeg prøve næste gang. Forsat god søndag aften! :)

      Svar
  33. Hanne Eeg Jensen

    Ja, det er dejligt at kondenseret mælk er blevet nemmere at finde i butikkerne. Jeg har selv kendt det i 30-40 år. I Norge er det f.eks. meget almindeligt at koge en dåse i 4 timer (ja, du læser rigtigt). Det giver en skøn karamel-creme.
    Din anvendelse her lyder rigtig lækker – og som du selv skriver – meget amerikansk.
    Jeg har lige lavet et bogmærke på den, da jeg godt kunne have lyst til selv at forsøge at gøre dig kunsten efter.

    Venlig hilsen

    Hanne

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Hanne

      Helt enig. Du får en lækker karamel ved at koge dåsen i fire timer. Men når du lægger et lag kondenseret mælk på en kage og bager det i ovnen, bliver karamellen blød nedenunder og knasende sprød på toppen – og det er jeg helt tosset med. Håber du snart får lyst til at afprøve det :)

      Mange chokoladehilsner Maja

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Ihh, det lyder sørme lækkert. Og god idé med at lave dem til muffins. Håber de falder i din smag :)

      Svar
  34. Lene

    Tusind tak for svar. Jeg vil prøve at lave den i morgen, og hvis det ender godt kommer billede af resultatet nok på min blog: lenelagkage.com :-)

    Svar
  35. Lene

    Den ser bare super lækker ud. Kan kagen holde sig nogle dage på køl, eller vil karamellen blive for fast?
    Kh Lene

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Mange tak, Lene. Kagen kan sagtens holde sig nogle dage på køl. Karamel-toppingen holder sig lækker og chewy. Hvis du foretrækker en blødere karamel, gælder det bare om at tage kagen ud lidt før servering.

      Held og lykke med det!

      Svar
  36. Maiken

    OH MY! Den her brownie ser jo uforskammet fristende ud – nu ved jeg ihvertfald hvad den ene af mine dåser kondeseret mælk skal bruges til :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tak for de søde ord. Hvis du er karamel-glad som mig, vil du helt sikkert ikke fortryde. Jeg er kondenseret-mælk-tryllet-om-til-karamel-afhængig i øjeblikket. Den smager forrygende oven på andre kager også, kan jeg sige af erfaring ;)

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *