Koldskålstærte

Koldskål mousse tærte

Koldskålstærte

(For English recipe, scroll down and click flag.)

En lille, spontan lækkersult og smukke, lilla syrener fra svigermors have blev i går til denne sommerfine koldskålstærte. Tærten består af en smørsprød mørdej, saftig vaniljesød frangipane, blåbær, citronsyrlig koldskålsmousse, lilla minimacarons og lilla syrener. En del lag, ja, men jeg vil ikke undvære et eneste af dem.

Tærten smager af sommer, barndom, bare tæer i græs… Og bare virkelig meget af koldskål. Et intet mindre end vidunderligt miks af sprødt, saftigt og blødt, syrligt og sødt.

Jeg kalder den ‘koldskål gone wild’. Min mand ‘den allerbedste sommertærte nogensinde’. Hvad du kalder den, bestemmer du selv. Så længe du lover at prøve den.

Koldskål mousse tærte

Koldskålstærte

8-10 personer

Ingredienser

Mørdej:

  • 75 g smør, koldt
    150 g hvedemel
    50 g flormelis
    1 knivspids salt
    1/2 æg

Frangipane:

  • 50 g blåbær
    100 g mandelmel
    100 g sukker
    100 g smør, blødt
    1 æg
    Korn af 1 vaniljestang
    2 spsk Amaretto

Koldskålsmousse:

  • 2 1/2 blade husblas
    Saft af 1 lille citron
    40 g sukker
    Korn af 1/2 vaniljestang
    100 ml piskefløde
    100 ml kærnemælk

Pynt:

  • 5 lilla minimacarons
    Lilla syrener
    2-3 spsk mandelcrumble
    1 tsk kandiseret viol

Fremgangsmåde

Mørdej:

  • Skær smør i små tern, og kom hvedemel, flormelis, salt og smørtern i en blender.
  • Blend det hurtigt sammen, og saml dejen med ægget.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. en time.
  • Beklæd en tærteform med løs/uden bund (20 cm i diameter) med dejen, og sæt bunden i køleskabet, mens du laver frangipanen.

Frangipane:

  • Fordel blåbær oven på tærtebunden.
    Kom mandelmel, sukker, smør, æg, vaniljekorn og Amaretto i en skål, og pisk det let og luftigt.
    Fordel frangipanen oven på blåbærrene, og jævn overfladen med en ske.
    Bag tærten i ca. 25 min ved 175 grader, indtil den er godt gylden.
    Lad tærten køle helt af.

Koldskålsmousse:

  • Udblød husblas i koldt vand.
    Kom citronsaft, sukker og vaniljekorn i en gryde, bring det til kogepunktet og tag gryden af varmen.
    Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme citronsaft.
    Lad saften køle af til håndvarm.
    Kom kærnemælk i en skål, og vend den håndvarme citronsaft i.
    Pisk fløden til let skum, og vend den forsigtigt i kærnemælken.
    Fordel moussen i en rund silikoneform/kagering (16 cm i diameter) med film i bunden, og sæt den i fryseren i min. tre timer eller natten over.

Samling og pynt:

  • Placer den frosne koldskålsmousse oven på tærten, og lad den tø op i køleskabet i min. to timer.
    Dekorer kanten af tærten med minimacarons, syrener, mandelcrumble og kandiseret viol.

Tip: Vil du gerne forenkle tærten, så drop de lilla minimacarons. De er mest for øjets skyld.

Lemon buttermilk mousse tart

Serves 8-10

Ingredients

Crust:

  • 75 g butter, cold
    150 g all-purpose flour
    50 g icing sugar
    1 pinch of salt
    1/2 egg

Frangipane:

  • 50 g blueberries
    100 g almond flour
    100 g sugar
    100 g butter, soft
    1 egg
    Seeds of 1 vanilla pod
    2 tbsp Amaretto

Lemon buttermilk mousse:

  • 2 1/2 sheets of gelatine
    Juice of 1 small lemon
    40 g sugar
    Seeds of 1/2 vanilla pod
    100 ml heavy cream
    100 ml buttermilk

Decoration:

  • 5 purple mini macarons
    Purple lilacs
    2-3 tbsp almond crumble
    1 tsp candied violets

Instructions

Crust:

  • Cut butter into small cubes, and process flour, icing sugar, salt and butter cubes in a food processor for a few seconds until combined.
    Add egg, and form to a ball.
    Roll out the dough between two pieces of parchment paper, and let rest in the refrigerator for at least an hour.
    Place gently into a tart pan (20 cm diameter)
    With a sharp knife, trim the edges of the dough to fit the tart pan.

Frangipane:

  • Spread out blueberries in the tart shell.
    Beat almond flour, sugar, butter, egg, vanilla seeds, and Amaretto in a bowl until light and fluffy.
    Spoon the frangipane into the tart shell (on top of the blueberries) and smooth.
    Bake for about 25 mins at 200 degrees Celsius.
    Let cool completely.

Lemon buttermilk mousse:

  • Soak the gelatine in cold water.
  • Pour lemon juice, sugar and vanilla seeds into a small saucepan, bring to a boil and remove from heat.
    Squeeze excess water from the sheets, and stir into the warm lemon juice.
    Allow the juice to cool.
    Pour buttermilk in a bowl, and fold in the lukewarm lemon juice.
    Whip the cream to soft peaks, and fold gently into the buttermilk.
  • Pour mousse into a round silicon mold  (16 cm diameter), and let freeze for at least three hours.

Decoration:

  • Place the frozen buttermilk mousse on top of the tart, and let thaw in the refrigerator for at least two hours.
  • Decorate the edge of the tart with mini macarons, lilacs, almond crumble and candied violets.

Koldskål mousse tærte

32 tanker om "Koldskålstærte"

  1. Trine Vibjerg

    Hej Maja

    Tusind tak for super skøn inspiration – både her og på IG ?

    Jeg går og leger med ideen om at lave en lagkage på blondiebunde med lag af rabarbermousse og koldskålsmousse.
    Mit spørgsmål går på, om din koldskålsmousse egner sig til en lagkage? Og om koldskålsmoussen kan sætte sig uden at komme i fryseren, for det egner en lagkage sig jo ikke til.

    Svar
  2. Trine Vibjerg

    Hej Maja,

    Tusind mange tak for super god inspiration – både her og på IG!!!

    Jeg går lidt og leger med tanken om at putte din koldskålsmousse i en lagkage med rabarermousse og blondiebunde.
    Egner koldskålsmoussen sig til det? Altså til en lagkage? Og skal moussen fryses for at sætte sig, for det egner en lagkage sig jo ikke just til?

    Svar
  3. Mari

    Og denne tærte er jo æstetik i højeste potens:-)

    Og den koldskålsmousse…. Min mund blev simpelthen så glad da jeg tog en mundfuld af det <3

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Årh, hvor er det dejligt at høre! Jeg hepper på en verden fuld af glade munde :D Og TAAAAK! <3

      Svar
  4. Marie Lousie

    Hej Maja

    Du laver simpelthen de smukkeste kager, og denne tærte er ingen indtagelse.

    Jeg overvejer dog at konvertere den til portionsformat, og derfor lave moussebomber. Tror du koldskålsmoussen er fast nok til, at jeg kan få den ud af halvkulgeformen?

    /Marie Louise

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Marie Louise

      Jeg har svaret dig et andet sted, men du får lige svaret her også, så det også kan hjælpe andre. Moussen kan sagtens støbes i små silikoneforme. Det har jeg gjort mange gange – med stor succes. Sørg blot for at fryse moussen, inden du tager den ud. Så bliver de knivskarpe :)

      Søde hilsner Maja

      Svar
  5. Anna

    Hej Maja!
    Nu har jeg lavet en masse af dine skønne kager inkl. den her sag, og de er altid et kæmpe hit og en fryd for øjet ;)
    Nu ville jeg prøve at lave den her igen, men med rabarber i stedet for blåbær. Tror du det er muligt? Jeg er lidt bange for at rabarberne ikke bliver ordentligt bløde og lækre. Har du nogle tanker om det? :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Åh, hvor er det dejligt at høre!! Tusind tak for skøn feedback! Og ja, du kan sagtens erstatte blåbær med små rabarberstykker. Det er afprøvet MANGE gange ;) Rigtig god fornøjelse! Kram Maja

      Svar
  6. Julie

    Hej Maja.
    Det er jo en helt fantastisk kage. Jeg lavede den i weekenden og det var et stort hit. Jeg har et spørgsmål angående tærteformen du bruger. Hvor har du fundet en tærteform med med løs bund uden bøljekant? Jeg har været rundt til diverse isenkræmmere men jeg kan ikke finde sådan en. Det ser bare flottest ud med en lige kant på tærten når moussen er rund.
    Mvh Julie

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Juhuu! Det gør mig så glad at høre! Jeg er også ret tosset med den :) Jeg har bagt tærten i en tærtering – uden bund – købt hos Kunst og Køkkentøj. Den er genial!
      Kh Maja

      Svar
  7. Nathalie

    Hej Maja, ser super lækkert ud og glæder mig til at prøve!

    Kan du anbefale en kageform til moussen, hvis man ikke har sådan en allerede? Og hvor meget skal tærtendejen (til frangipane) rulles ud/hvor højt skal den gå op ad kanten på tærteformen?

    Tak for hjælpen og altid dejlig inspiration til nye kager!

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Ja, det kan du lige tro! Jeg bruger kageringe købt i Kunst og Køkkentøj. De er uden bund – men jeg spænder film ud i bunden og placerer den på en glat (transporterbar) flade. Når moussen er frossen, fjerner jeg film og tager den ud af formen. Bunden af moussen står da knivskarpt (takket være filmen), og den bruger jeg så som top. Giver det mening? :)

      Og tærtedejen skal bare gå op til tærteformens kant :)

      God fornøjelse!

      Kh Maja

      Svar
      1. Nathalie

        Det giver perfekt mening, tusind tak! Har nu også været inde og købe en ring. Men du beklæder ikke indersiden af ringen med film? Den kan sagtens komme ud af formen uden noget, når man tager den op fra fryseren?

        Igen, tusind tak for hjælpen og altid lækker dessert inspiration!

        Svar
        1. Maja Forfatter

          Nej, jeg spænder kun film ud i bunden af ringen. Den frosne mousse sætter sig fast til ringen, men giv den et øjeblik i stuetemperatur, så kan den skubbes forsigtigt ud. Eller endnu bedre: Varm ydersiden af ringen op med en brûléebrænder. Kun et par sekunder. Så går det nemt som en leg :)

          Svar
  8. Caroline

    Jeg skal lave bryllupskage med koldskålsmousse og vil gerne vide hvorfor den skal fryses i din opskrift? (Jeg har ikke set det andre steder)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Fordi så er den supernem at få ud af formen og kommer til at stå knivskarpt på kagen! :)

      Svar
  9. Marie

    Hej Maja.

    Jeg er i gang med at lave din fantastiske rabarbertærte (endnu en af dine smukke, smukke sommerkager).
    Men jeg har bagt bunden og lavet rabarbermoussen.
    Kagen skal bruges i morgen.
    Rabarbermoussen er i fryseren, og bliver der til et par timer inden den skal serveres.
    Men hvordan opbevarer jeg den færdige bund bedst?
    Burde jeg lave en ny og frisk i morgen i stedet?

    Jeg håber du har tid til at svare.

    De bedste sommertanker
    Marie

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Marie
      Frangipanetærten holder sig fint til i morgen! Opbevar den i en lufttæt boks. Sørg for at tage rabarbermoussen ud i hvert fald to timer før. Evt. lidt mere, hvis din fryser er meget kold. (Det er der jo en del forskel på.) Jeg håber, at tærten gør dig og dine gæster glade! Og ‘tag’ mig hjertens gerne på Instagram, hvis du har en profil derinde :) Dejlig søndag til jer!
      Søde hilsner Maja

      Svar
  10. Rikke Jakobsen

    Må jeg have lov og kalde den “sommerens smukkeste tærte”. Fantastisk dejlig og se på, sikkert også og spise.

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Om du må? Hellere end gerne! Tusind-tusind tak for søde ord! Ha’ den dejligste weekend! Kh Maja

      Svar
  11. Marie

    Wow, wow, wow!
    Hvor er den dog smuk (og garanteret lækker)

    Har du en opskrift på de smukke minimacarons? Syntes ikke jeg kan finde en med den smag, smukke farve og størrelse i mellem dine opskrifter?
    Hvor lang tid kan minimacarons holde sig smukke og lækre, og hvordan skal de opbevares?

    Er kagen bedst at spise helt frisk, eller har den bedst af at stå i køleskabet natten over?

    Sikke alle de spørgsmål, håber du har tid. :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind-tusind tak! Minimacarons laves på præcis samme måde som alm. macarons – giv dem bare et par minutter mindre i ovnen, så bliver de perfekte! :) Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet (eller i fryseren, hvis de skal holde sig længe).

      Jeg vil mene, at moussen er allerbedst samme dag, den er taget ud af fryseren. Meeen den holder sig i hvert fald fin og lækker et par dage mere! :)

      Kh Maja

      Svar
      1. Marie

        Årh altså, jeg har lige forsøgt med en omgang macarons og det tegnede så godt! De første 6 min. I ovnen så de så smukke ud og voksede sig fine, men så kiggede jeg væk i 30 sek. og pludselig var det som om at luften gik ud af dem. De faldt lidt sammen og den fine blanke skorpe krakelerede derfor. :-(
        Åh altså. Har du et bud på hvad der kan være gået galt?

        Svar
        1. Maja Forfatter

          Kære Marie
          Hvilken blank skorpe mener du? Overfladen? Tag evt. et billede af kagerne og send det til min mail. Så vil jeg meget gerne hjælpe dig med gode råd! :)
          Ha’ den dejligste weekend!
          Kh Maja

          Svar
  12. Esben

    SMUK tærte! Nu må jeg altså ud og inverstere i en justerbar kagerne. Er syrenerne spiselige eller bare til pynt?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak, Esben! Og dejligt at høre, at der er et par mænd iblandt mine læsere ;) Syrener er spiselige. Men jeg ville nok ikke spise mig mæt i dem ;)

      Svar
  13. Ida

    Mangler ord… Du er simpelthen så imponerende kreativ! <3
    Dine kager får altid mine tænder til at løbe i vand – og giver mig en absurd lyst til at styrte i køkkenet :)

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *