Små limetærter med brændt marengs og basilikum

limetærte med brændt marengs

Labre, små limetærter med sprød, smørmættet mørdej, cremet limecurd med et stort syrligt spark, strejf af basilikum og sød, brændt marengs.

Behøver jeg at sige mere?

Jeg er fuldstændig fortabt i dem og har indtil videre spist 5 ud af 10…

Gør basilikumbladene dig bekymret, så find modet frem fra skuffen, og giv dem en chance. De klæder den syrlige lime knaldgodt og giver lidt kant til den traditionelle tærte.

Er du ved at have styr på nytårsdesserten?

Jeg vil traditionen tro dele et par eller fem festlige nytårsdesserter mellem jul og nytår.

Til jer, der søger lidt ny inspiration.

Eller allerede er i vild panik.

Vi har allerede valgt:

limetærte med brændt marengs

Små limetærter med brændt marengs og basilikum

ca. 10 små tærter

Ingredienser

Mørdej:

  • 75 g smør, koldt
    150 g hvedemel
    50 g flormelis
    1 knivspids salt
    ½ æg

Limecurd med basilikum:

  • 1 blad husblas
    10 store basilikumblade
    200 g sukker
    6 øko-lime, skal og saft
    2 stort æg
    60 g smør, stuetempereret
    evt. en dråbe grøn frugtfarve

Brændt marengs:

  • 3 æggehvider
    150 g sukker

Pynt:

  • friske basilikumblade

Fremgangsmåde

Mørdej:

  • Skær smør i små tern, og kom mel, flormelis, salt og smørtern i en foodprocessor/blender.
    Blend det sammen, indtil det ligner revet parmasan.
    Tilsæt æg, og kør et kort øjeblik, så dejen lige samler sig.
    Form den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og kom den i køleskabet i mindst en time.
    Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og beklæd små tærteforme (ca. 7 cm i diameter) med dejen.
    Prik bundene med en gaffel.
    Læg forsigtigt stanniol over bundene, og fyld dem op med tørre bønner el lign.
    Bag bundene i ca. 10 min ved 175 grader.
    Fjern så bønner og stanniol, og bag videre i ca. 5 min.
    Lad bundene køle helt af.

Limecurd med basilikum:

  • Udblød husblas i koldt vand.
    Stød basilikumblade og 1 spsk af sukkeret i en morter.
    Kom limesaft, limeskal, basilikumsukker, alm. sukker og æg i en gryde, og varm det langsomt op under piskning (med et piskeris), indtil massen er 83 grader varm.
    Tag gryden af varmen, og rør husblassen i.
    Rør så smør i.
    Si massen, og stavblend den.
    Fordel curden i de afkølede tærtebunde, og sæt tærterne på køl et par timer, så curden sætter sig.

Brændt marengs (umiddelbart inden servering):

  • Pisk æggehvider og sukker til sej, blank marengs.
    Fordel marengsen oven på tærterne – f.eks. som små toppe som mig.
    Brænd marengsen gylden med en gasbrænder.
    Pynt med et par basilikumblade, og server straks.

Tip: Jeg har pyntet tærterne med både lave og høje marengstoppe. Så kan dem med søde tænder nuppe de høje, og dem, der er knap så glad for marengs, nuppe de lave.

limetærte med brændt marengs

limetærte med brændt marengs

36 tanker om "Små limetærter med brændt marengs og basilikum"

  1. Michelle

    Hej Maja,
    Hvis formen er 7 cm hvor store skal dej cirklerne så være?
    Skal de går ud over kanten på selve formen eller er det ikke nødvendigt?

    Mvh.
    Michelle

    Svar
  2. Amalie

    Hej Maja. Når du laver dine små tærter, som denne og f.eks. den med karamel og peanuts, serverer du dem så alene? Eller med noget andet til?
    Og hvor mange pr. person? :)
    Jeg nyder at sidde og se dine opskrifter og har lige lavet dine hjemmelavede træstammer i går, som blev super vellykkede!
    Hilsen Amalie

    Svar
  3. Tora

    Eg skal kose meg å lage porsjonskaker til ein større fest,og tenker eit utvalg miniterter kan bli bra. Inspirert av tapasdesserten din og denne skatten her! Har du erfaring med å lage tertebunnen fleire dager før? For eksempel lage bunnene torsdag,fylle dei fredag (minus marengs) og servere dei lørdag? 100 miniterter blir litt heftig timane før servering!;)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Tora
      Det lyder som en perfekt plan. Det kan du sagtens gøre. God fornøjelse!
      Kh Maja

      Svar
  4. naja

    Hej Maja
    Jeg er også på vognen med minitærterne – De ser vanvittigt indbydende ud!
    Men tror du man kan bage skallen i muffinforme (du ved: sådan en stiv (ikke silikone), sort slip-let-dims med plads til tolv)?
    GODT NYTÅR!
    Kh Naja

    Svar
  5. Jeanett Pedersen

    Er igang med dine fine tærter. Men mine forme er rillede metalforme og bliver i tvivl om hvor “let” det bliver at få tærterne ud af dem. Nogen ideer ?

    Svar
    1. Jeanett

      Hej Maja, du havde ret :0) intet problem at få dem ud af formen. De ser så fine ud og glæder til at servere dem for gæsterne i aften. Har lavet en vanilleparfait til og 2 af dine små tapas ‘on the side’ selvfølgelig den med lime og basilikum som jeg tænker må spille perfekt til limecurd’en og så lige en dulcey for sjov. Kunne dog ikke gå valrhona her i Odense så jeg endte med en summerbird amber.

      Først opdaget din blok i forgårs men kan da se at den kommer jeg til at elske. Det ser fantastisk ud.
      Godt nytår

      Svar
      1. Maja Forfatter

        Hvor lyder det som en fantastisk dessert. Gid jeg var din gæst ;) Dejligt, at du opdagede min blog – jeg håber, at vi ’ses’ en masse i 2016 :)

        GODT NYTÅR!

        Svar
  6. vivi

    Uhm de ser gode ud :) Jeg har planer om at lave dem til i morgen, jeg har ikke mulighed for at lave marengs lige inden servering, hvis nu jeg laver det i morgen sidst på eftermiddagen, smører det på og tager brænderen med i tasken tror du så det kan gå?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Vivi
      Uhh, det tør jeg faktisk ikke sige. Men jeg tror, at det går, så længe du smører det ud på tærterne og ikke lader marengsen stå i en skål.
      Alternativt kunne du lave det til et festligt indslag ved bordet. Hurtigt piske noget marengs sammen og sætte ind til folk, så de selv kan smøre det på tærterne – og ligeledes brænde selv. Det plejer at være et kæmpehit. Især mænd elsker at give den gas med brænderen ;) :)
      GODT NYTÅR!
      Kh Maja

      Svar
      1. vivi

        Tusind tak for lyn hurtigt svar ;)
        Jeg tager chancen – men selvfølgelig skal brænderen da med på bordet godt tænkt ;)
        Og rigtig godt nytår til dig også :)

        Svar
  7. Mette Schousboe

    Hej Maja
    Jeg vil også forsøge mig med de super flotte tærter i morgen:-).
    Festen holdes hos nogle venner, så jeg overvejer at piske marengs hjemmefra og så smøre det på og flambere umiddelbart inden servering. Kan du anbefale dette?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Marengsen kan desværre ikke holde til en køretur, så jeg vil klart anbefale dig at lave den umiddelbart inden servering. Du kan evt. lave det til et hyggeligt indslag ved bordet, hvor du sætter en skål marengs ind på bordet og folk selv smører deres tærte med marengs – og ligeledes brænder selv. Det plejer at være et kæmpe hit! Især mænd elsker at lege med brænderen ;) Og om marengsen bliver en flot snurlige top eller får et mere rustikt look, gør ingen forskel :) GODT NYTÅR!
      Kh Maja

      Svar
      1. Mette Schousboe

        Tak for hurtigt svar! Det lyder som en glimrende idé at gøre det til et festligt indslag.

        Rigtig godt nytår! Glæder mig til endnu flere fantastiske opskrifter og dessert- og kagebilleder i det nye år:-))

        Svar
  8. Mette Skov

    Hej Maja. Jeg vil som de andre her inde også forsøge mig med disse enormt fine kager som dessert til nytår. Men jeg har et spørgsmål til måden hvorpå du får marengsen til at se så fin og glat ud. Har du et tip til at smøre den pænt på? :)
    Godt nytår og tak fordi du altid laver så flotte desserter.

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Ja, jeg kommer godt med marengs på tærten – og bruger en skarp kniv til at lave overfladen glat. Rigtig god fornøjelse! Og tak for dejlige ord!

      GODT NYTÅR!!! <3

      Svar
  9. Josefine

    Hej Maja
    De her tærter ser så lækre ud, og jeg pønser lidt på at lave dem til en nytårsdessert :) Kan man skifte husblasen ud med andet? Evt. majsstivelse? Jeg spiser nemlig ikke husblas. På forhånd tak – og snart godt nytår!

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg har også lavet en version uden husblas. Det fungerer overraskende godt! Curden er lidt mere flydende, men hvis du lader den sætte sig i tærtebunden i hvert fald et døgn, går det fint! Driller det stadig lidt, når marengsen skal smøres på, kan du fryse tærten et øjeblik. Rigtig god fornøjelse! Og GODT NYTÅR! :)

      Svar
      1. Josefine

        Ej, hvor skønt at høre! Så er nytårsdesserten reddet. Tak for det hurtige og meget behjælpsomme svar – og for en fantastisk dejligblog :)
        Godt nytår!

        Svar
  10. Mie

    Hej Maja,
    Det ser – som alt andet, du laver – virkelig lækkert og perfekt ud! Ville man kunne servere noget til? Og i så fald – har du et forslag? :-)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak, Mie. Det gør mig glad at høre! En lækker kugle is ville bestemt ikke skade. Jeg havde nok valgt en god vaniljeis eller en hvid chokoladeis :)

      Svar
  11. Nanna

    Hej Maja! Jeg hopper også på den her til nytår :-))
    Hvis jeg ikke kan finde små tærteforme, vil jeg så kunne lave den som alm tærte?
    Og kan man brænde marengsen i ovnen??
    Tak for din fine blog og god jul!
    /Nanna

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Fantastisk! Hvor er I bare gode! :)

      Du kan godt bage en stor tærte i stedet for – men prøv at se, om du ikke kan finde nogle små et sted. De sælges efterhånden ret mange steder – til ingen penge!

      Og ja, en lyntur i ovnen med fuld gang i grillen, så går det fint!

      Rigtig glædelig 1. juledag, Nanna! :)

      Kh Maja

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Dem på billedet er fra et loppemarked, men jeg har købt nogle andre fine små tærteforme i Kunst og Køkkentøj :) Og DEJLIGT, at du vil lave dem til nytår! :)

      Svar
  12. Jannie

    Kære Maja. Jeg kan slet ikke vente på, at din næste bog får plads på min tallerkenrække. Dejligt at du stadig deler dine kreationer og smukke billeder med os, så vi har noget at bedrive ventetiden med. Glædelig jul.

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Jannie. Af hjertet TAK for din søde besked. Det gør mig godt nok glad at høre! Må du få en vidunderlig jul! Og tusind tak fordi du følger med herinde! Kh Maja

      Svar
  13. Sofie

    De ser så lækre ud! Jeg har lige et par spørsmål. Kan man lave selve tærtebunden og curden dagen inden, at man skal spise dem? Eller risikerer man så, at de bliver “smattede”? Og ville man kunne bytte basilikummen ud med mynte? :-)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Det kan du sagtens! Husblassen i curden gør, at bunden ikke bliver blød og trist. Men vent med at lave marengsen til umiddelbart inden servering. Og ja, mynte lyder også super lækkert. Men du kan også sagtens undlade krydderi. Der er godt med syre i limecurden, så der er masser af smag i den lille tærte! :) Rigtig god fornøjelse! Og rigtig glædelig jul!

      Svar
  14. Klara Pauline

    Nytårsdesserten er fundet!!
    Men jeg kan ikke lige læse mig frem til, hvor meget og lang tid tærterne skal have i ovnen? Rettere sagt, hvad sker der efter man putter mørdejen i køleskabet? :-)

    Godt nytår!

    Svar
  15. Anna Christina Prior

    Hej Maja. Det lyder bare super lækkert!! Hvordan bager du mørdejen? Temperatur (varmluft eller alm ovn?) og ca bagetid. Det står så vidt jeg kan se ikke lige i indlægget… ;) Mange julehilsner Anna Christina

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Jeg var vist en smule træt, da jeg publicerede indlægget. Det er 175 grader alm. ovn. Det står også i opskriften nu ;)

      Rigtig glædelig jul til dig og dine. OG tusind tak!!!

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *