Nytårsdessert: Chokoladetærter med peanuts og passionsfrugt

Nytårsdessert: chokoladetærte med peanutbutter og passionsfrugt

Ikke særligt sjældent får jeg en skør idé. Især om natten, når resten af huset sover, får jeg tusindevis af mere og mindre vanvittige idéer – og jeg prøver at grifle ned og tegne løs for at huske dem alle. Om morgenen, når idéerne skal realiseres, føles de fleste knap så geniale som om natten… og resten er som regel glemt.

Derfor hopper jeg ofte i køkkenet, selv om klokken peger på nat. Prøver en idé af, mens den er brandvarm. Som med disse tærter. Tanken var at tage en tærte, skære den skråt og skarpt over på midten og pynte hver halvdel på to vidtforskellige måder. Om idéen var (for) tosset eller ej, lader jeg være op til dig.

Den ene tærte er fyldt med fløjlsblød og sød peanutbutterganache (1), den anden med dejlig syrlig passionsfrugtganache (2). Ellers er de helt ens. Samme kakaokiksebund, samme pynt (med mælkechokoladeganache på den ene halvdel og chokoladekugler på den anden). På peanutbuttertærten har jeg penslet de små chokoladekugler med spiseligt glimmer. Et lille tip, du kan tyvstjæle og bruge på din nytårsdessert, hvis den mangler lidt bling!

TAK for jeres mange vanvittigt søde kommentarer (og spørgsmål) til alle mine nytårsdesserter! Både her på bloggen, på Instagram, på Facebook og på mail. Jeg er så glad for at kunne inspirere og hjælpe og prøver virkelig at svare jer alle så hurtigt som overhovedet muligt. (Men bær over med mig, hvis jeg ikke får svaret med det samme. Jeg har – indtil videre – kun 24 timer i døgnet.)

Husk at ‘tagge’ mig (#majachocolat eller #majavase) på Instagram, hvis I laver én af mine nytårsdesserter! Så bliver jeg meget-meget-meget glad!

De kærligste hilsner Maja

P.S. For at undgå nytårskatastrofer af Rachel-karakter skærer jeg det lige helt ud i pap: Lav en kakaokiksebund, fyld den halvt op med enten peanutbutterganache (1) eller passionsfrugtganache (2), og top tærten med mælkechokoladeganache, chokoladeperler og blomster. (Om du laver det skæve look eller ej, står dig helt frit for.) Mængderne nedenunder svarer til én tærte!

Nytårsdessert: chokoladetærte med peanutbutter og passionsfrugt

Nytårsdessert: chokoladetærte med peanutbutter og passionsfrugt

Chokoladetærter med peanuts og passionsfrugt

10 personer pr. tærte

Ingredienser

Kakaokiksebund:

  • 150 g havrekiks
    5 g kakaopulver
  • 50 g smør
    1 nip salt

Peanutbutterganache (1):

Passionsfrugtganache (2):

Mælkechokoladeganache:

Pynt:

Fremgangsmåde

Kakaokiksebund:

  • Blend kiks til krummer, og kom dem i en skål.
    Tilsæt kakaopulver og salt, og bland det hele sammen.
    Smelt smør, og rør det i massen.
    Fordel kiksemassen i en tærteform (25 x 8 cm), og tryk den godt sammen med fingrene.
    Kom bunden i køleskabet, mens du laver ganachen.

Peanutbutterganache:

  • Smelt chokolade og peanutbutter i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen.
    Bring fløde til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over peanutbutterchokoladen.
    Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank.
    Fordel ganachen i tærtebunden, og sæt den i køleskabet 3-4 timer eller natten over.

Passionsfrugtganache:

  • Smelt chokolade i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen.
    Bring fløde og passionsfrugtsaft til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen.
    Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank.
    Fordel ganachen i tærtebunden, og sæt den i køleskabet 3-4 timer eller natten over.

Mælkechokoladeganache:

  • Smelt chokolade i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen.
    Bring fløde til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen.
    Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank.
    Stavblend evt. ganachen.
    Tag tærten ud af køleskabet.

Pynt:

  • Skær et skråt snit i tærten med en skarp kniv.
    Lad kniven (eller noget andet plant) sidde i spænd mellem de to tærtestykker.
    Kom et tyndt lag mælkechokoladeganache på den ene halvdel.
    Placer sirligt små chokoladekugler på den anden halvdel.
    Pynt med blomster og glimmer/frysetørret støv.

Chocolate tarts with passionfruit and peanutbutter

I’m working on translating this recipe to english. Until then, Google translate is your friend.

Nytårsdessert: chokoladetærte med peanutbutter og passionsfrugt

Indlægget indeholder affiliatelinks!

18 tanker om "Nytårsdessert: Chokoladetærter med peanuts og passionsfrugt"

  1. Sarah Malou

    Passionsfrugtsaft.. Er det noget man kan købe? Eller skal jeg købe passionsfrugter? Hilsen Malou

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Malou
      Det er bare indholdet fra friske passionsfrugter, altså saften/puréen uden kerner.
      Søde hilsner Maja

      Svar
  2. Nadja

    Hej Maja :)
    Er helt vild med din blog og finder dig SÅ inspirerende! Nu jeg dog helt vildt nysgerrig på de perforede forme du bruger. Hvordan får du kanten og bunden så skarp?? Jeg prøvede med den runde tærteform og det blev lidt noget rod :(

    Svar
  3. Sophie

    Kære Maja

    Den er bare mega flot – ligesom alle dine andre ting :-). Jeg laver altid noget af dit til festlige lejligheder, og det fungerer bare altid! Så tak for det – og for inspiration :-)

    Tror du tærten kan laves i en rund form og i givet fald hvilken størrelse :-)

    Kh
    Sophie

    Svar
  4. Julie

    Vil man på en eller anden måde kunne bruge den superherlige chokolade fra Valrhona, som har det skønne hint af passionsfrugt, til ganachen? Den indeholder nemlig ikke mælk, så vidt jeg kunne læse mig frem til sidst (Jeg blev så lykkelig, så jeg håber at jeg har læst rigtigt! ?)

    Svar
  5. Eva Selsner-Rasmussen

    Er bare nød til at lave disse til sønnikes fødselsdag, men har et par spørgsmål.
    Hvilke havrekiks bruger du, nogle bestemte?
    Presser du selv passionsfrugterne, eller køber du saft? Og i så fald hvor henne?

    Tak for uimodståelig inspiration :-)

    Svar
  6. Kamilla

    Først, tusind tak for en helt aldeles vidunderlig blog!!
    Disse tærter kommer helt klart på dessertbordet til forårets konfirmation. Vil de kunne laves et par dage i forvejen eller vil det være bedre at fryse dem??

    Svar
  7. Oona

    Jeg forsøgte at lave kagen til nytår og kunne ikke finde noget passionsfrugt nogle steder. I stedet brugte jeg havntornssaft, og det kan altså også anbefales!
    Jeg havde dog svært ved at forme kiksebunden så firkantet flot som på bllledet – og så få den ud af formen bagefter! Det er en finesse jeg må lære ;)

    Godt nytår og vh

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Ja, dem har jeg selv farvet. Det er bare Valrhonas chokoladeperler, jeg har givet lidt glimmer. Så nemt og så fint og festligt!

      Godt nytår!

      Kh Maja

      Svar
  8. Tenna

    Mon peanutbutter versionen kan fungere med mørk chokolade? Herhjemme døjer halvdelen af huset med laktose intolerance.
    – kæmpe fan af dine opskrifter og opfindelser

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Tenna
      Jeg tror, at det vil smage så godt med mørk chokolade også! Dog skal der lidt mere fløde i for at få samme, bløde konsistens :)
      TAK for dine søde ord! Det gør mig glad!
      Og smaddergodt nytår!
      Kh Maja

      Svar
  9. Louise Mottes

    Hold nu op jeg glæder mig til at lave den. Det bliver ikke lige til nytårsaften da jeg kom på kransekage og fyldte chokolader holdet, men snart! Tak for at dele endnu en gang. Når du skriver havrekiks er det så Digestive? Svar når du får tid næste år:-)
    Godt nytår
    Vh Louise

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Juhuuu! Du må finde en sød anledning snart. Du kan bruge havrekiks, Digestive eller hvad du foretrækker. Jeg er vild med øko-havrekiks fra Madame Butterfly, men det er jo en smags sag! Rigtig godt nytår til dig og dine!

      Kh Maja

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *