Nytårsdessert: Saltkarameltærter med karamelliserede peanuts og pufsukker

Saltkarameltærte med karamelliserede peanuts

Sprød og blød. Salt og sød.

Og sandsynligvis sidste nytårsdessert fra min hånd.

Med mindre jeg får abstinenser i morgen.

Og nogen kommer og tømmer vores køleskab.

Alle hylder er pt. proppede med søde sager, og alm. mad er forvist til altanen.

Det er en barsk skæbne at være en gulerod og en spegepølse i vores hjem.

Har du styr på desserten endnu?

Ellers er disse små tærter drønlækre og overraskende lette at trylle frem.

Sprød, smørmættet mørdej fyldt med karamelliserede peanuts, pufsukker og blød saltet karamel, som gør tærten komplet umulig at modstå!

Server evt. tærten med en lille kugle is og lidt frisk frugt. Det tager de ikke skade af.

(En lille teaser-video fra Instagram)

Saltkarameltærter med karamelliserede peanuts

ca. 10 små tærter

Ingredienser

Mørdej:

  • 75 g smør, koldt
    150 g hvedemel
    50 g flormelis
    1 knivspids salt
    ½ æg

Karamelliserede peanuts:

  • 50 g saltede peanuts
    50 g sukker

Desuden:

  • Lidt pufsukker

Saltet karamel:

  • 200 g sukker
    100 ml piskefløde
    1 nip salt

Pynt:

  • Spiseligt guldstøv
    Pufsukker

Fremgangsmåde

Mørdej:

  • Skær smør i små tern, og kom mel, flormelis, salt og smørtern i en foodprocessor/blender.
    Blend det sammen, indtil det ligner revet parmasan.
    Tilsæt æg, og kør et kort øjeblik, så dejen lige samler sig.
    Form den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og kom den i køleskabet i mindst en time.
    Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og beklæd små tærteforme (ca. 7 cm i diameter) med dejen.
    Prik bundene med en gaffel.
    Læg forsigtigt stanniol over bundene, og fyld dem op med tørre bønner el lign.
    Bag bundene i ca. 10 min ved 175 grader.
    Fjern så bønner og stanniol, og bag videre i ca. 5 min.
    Lad bundene køle helt af.

Karamelliserede peanuts:

  • Hak peanuts groft.
    Smelt sukker til gylden karamel i en gryde, og rør hurtigt peanuts i.
    Hæld massen ud på et stykke bagepapir, og lad den køle helt af.
    Hak den fint, og bland den med pufsukker.
    Kom lidt knas i bunden af hver tærtebund, og gem resten til pynt.

Saltet karamel:

  • Varm fløden op i en lille gryde, og sæt den til side.
    Smelt forsigtigt sukker til gylden karamel i en anden gryde.
    Tag gryden af varmen, og tilsæt fløden lidt ad gangen under omrøring.
    Tilsæt salt.
  • Lad karamellen køle lidt af, og fyld bundene med den, så al knas er dækket.
    Sæt tærterne på køl natten over.

Pynt:

  • Pynt f.eks. med lidt karamelliserede peanuts, pufsukker og guldstøv.

Tip: Hvor meget pufsukker, du gemmer i hver tærte, er op til dig. Du kan også variere fra tærte til tærte, så nogle gæster får en kæmpeeksplosion i munden, mens andre slipper. Pufsukkeret kan selvfølgelig også helt undlades.  

Saltkarameltærte med karamelliserede peanuts

18 tanker om "Nytårsdessert: Saltkarameltærter med karamelliserede peanuts og pufsukker"

  1. Ahmed

    Det lyder super le6kkert. Jeg fe5r min ff8rste is maskine m/ koopsesrmr i morgen, og vil blot hf8re om jeg kan lave denne opskrift, eller du vil anbefale en anden basis opskrift, ne5r man nu selv kan indfryse?Pe5 forhe5nd tak og tak for le6kre billeder.

    Svar
  2. Astrid

    Jeg har lige lavet en lille prøve på karamellen- den blev stenhård.. Hvorfor mon? Kan se andre opskrifter har smør i…. Din karamel ser også mørkere ud end min.

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Mystisk. Hvornår blev karamellen stenhård? Jeg har lavet den virkelig-virkelig mange gange og aldrig oplevet, at karamellen blev hård. Man kan sagtens tilføje lidt smør, hvis man vil have smørsmag frem i karamellen. Det bryder jeg mig bare ikke om :)

      Svar
      1. Astrid

        Hov havde ikke set du har svaret :) De blev hårde lidt tid efter..kan ikke helt huske det..men det var ved stuetemperatur. Havde karamellen i en skål med en ske og skeen sad helt fast…virkelig mystisk nu når det bare kører for dig…men måske sukkeret smelter for længe? Dog er min karamel ikke mørkere (men lysere) end din så tænker ikke umiddelbart den har smeltet for længe….måske jeg smeltede det for “hårdt”?!

        Svar
  3. Stine Hassing

    Hej Maja

    Har lavet de her fine tærter igår – har sat dem på køl natten over som beskrevet. Nu er de stenhårde!
    Er det meningen de skal i ovnen igen eller skal de stå ude indtil i aften?

    Tak for en fantastisk blog/Instagram og rigtig godt nytår ti dig og dine ☺️?

    Svar
  4. Katrine

    Hej
    Det ser så lækkert ud, hvis man ikke lige har små tærteforme kan man så lave dem selv eller har du et alternativ ?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Måske du kan være kreativ med andre forme, du har på lager? Muffinsforme måske? Ellers kan du lave én stor tærte i stedet? :) GODT NYTÅR!

      Svar
  5. Christina

    Wow hvor ser den lækker ud!! Hvis man gerne vil lave tærten som én stor, hvor mange gange vil du så tro, man skal gange op? :-)
    Godt nytår og tak for en fantastisk hjemmeside!

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Det kommer meget an på størrelsen på din tærteform. Hvis du har en lille tærteform (ca. 18 cm), tror jeg opskriften passer meget godt.

      TAK fordi du følger med herinde! Og godt nytår til dig og dine!

      Svar
  6. Mathilde

    Den ser så lækker ud! Det bliver årets nytårsdessert her ?
    Men kan jeg mon finde pufsukker i en fysisk butik?

    Svar
  7. Louise

    De ser simpelthen alt for lækre ud! ? Du er virkelig dygtig. Jeg prøver Dulcey-nytårs desserten i år, men denne er på listen til 2016 ?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak, Louise! Det var meget sødt sagt!! Og fedt, at du både har styr på desserten i år og næste år ;) GODT NYTÅR!!!

      Svar
  8. Natascha

    Åh JA TAK!

    Når alle andre planer ang nytårs dessert er gået i vaske. – så kommer du med denne ❤️??

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *