Nytårskage: citronmoussekage med hvid chokolade og lakrids

Nytårskage vinterkage citronmoussekage med hvid chokolade og lakrids

Smuk og snehvid moussekage med hvid chokolade, citron og lakrids. Eller bare ‘hvid kage med snebolde og iskrystaller’ ifølge kageekspert Sia. Jeg kreerede moussekagen særligt til hende, og hun blev så lykkelig, da hun så den, at hun dansede og skrålede ‘Lad det ske…’ gennem hele lejligheden. Trods en ekstrasyrlig citronmousse og en både salt og lakridskrydret kiksebund, er hun helt vild med kagen – og det er stort. For sjældent har jeg mødt så hård en kagekritiker som hende.

Hvid chokolade-citron-lakrids-trioen bliver jeg aldrig træt af. Tværtimod. Jeg elsker spillet mellem det søde, syrlige og salte så meget, at jeg overvejer at kåre kagen til vores nytårsdessert. Sia vil i hvert fald ikke klage.

Og hov, nu siger kalenderen sørme 24. december… Smadderglædelig jul, søde læsere! Må I alle få en rar og hyggelig og hjertevarmende juleaften!

Kærlige hilsner,

Maja

Nytårskage vinterkage citronmoussekage med hvid chokolade og lakrids

Nytårskage: citronmoussekage med hvid chokolade og lakrids

8-10 personer

Ingredienser

Lakridskiksebund:

  • 50 g smuttede mandler
    150 g havrekiks
    1 tsk rålakridspulver fra Johan Bülow
    1/3 tsk salt
    100 g smør

Hvid chokoladeganache:

Citronmousse:

  • 3 blade husblas
    100 ml citronsaft
    100 g sukker
    150 ml piskefløde
    150 g skyr

Pynt:

Fremgangsmåde

Lakridskiksebund:

  • Rist mandler i ca. 5 minutter ved 200 grader, til de er gyldne.
    Hak dem groft.
    Blend kiks til krummer, og kom kiksekrummer, hakkede mandler, rålakrids og salt i en skål.
    Smelt smørret, og tilsæt det.
    Rør massen godt sammen, og fordel den i en kagering (20 cm i diameter) placeret på et skærebræt med bagepapir.
    Tryk den godt sammen med fingrene.
    Kom kiksebunden i fryseren, mens du laver ganachen.

Hvid chokoladeganache:

  • Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen.
    Bring fløde til kogepunktet, og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber.
    Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade.
    Stavblend ganachen, og fordel det meste af den oven på kiksebunden i kageringen.
  • Gem lidt ganache i en skål i køleskabet (til pynt).
    Sæt kagen i fryseren, mens du laver moussen.

Citronmousse:

  • Udblød husblassen i koldt vand.
    Bring citronsaft og sukker til kogepunktet i en lille gryde, og tag gryden af varmen.
    Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme citronsirup.
    Sigt siruppen, og lad den køle af til håndvarm.
    Pisk fløden til let skum i en stor skål.
    Tilsæt skyr, og pisk det forsigtigt sammen med flødeskummet.
    Vend lidt af skummet i den håndvarme citronsirup.
    Vend derefter forsigtigt citronfløden i resten af flødeskummet.
    Kom et tyndt lag citronmousse oven på kagen (i kageringen), og fordel resten af moussen i halvkugle-silikoneforme (gerne forskellige størrelser).
    Kom både kage og halvkugler i fryseren i min. tre timer, gerne natten over.

Samling og pynt:

  • Tag moussekagen ud af formen, og placer de frosne moussebomber ovenpå.
    Lad kagen tø op i køleskabet i min. et par timer.
    Tril resterne af den hvide chokoladeganache til små kugler, og pensl dem med sølvstøv.
    Pensl ligeledes de hvide chokoladeperler med sølvstøvet.
    Pynt kagen med sølvkugler, sølvperler og blomsterblade lige inden servering.

Tip 1: Har du svært ved at få den frosne kage ud af kageringen, så giv ydersiden af ringen en hurtig tur med en crème brûlée-brænder. Så er det let som en leg!

Tip 2: Vil du forenkle kagen, så undlad den hvide chokoladeganache og nøjes med lakridsbund (evt. penslet med et tyndt lag hvid chokolade) og citronmoussebomber… og køb en god hvid chokoladeis, som kan serveres ‘on the side’. 

I’m working on translating this recipe to english. Until then, Google translate is your friend.

Indlægget indeholder affiliatelinks!

37 tanker om "Nytårskage: citronmoussekage med hvid chokolade og lakrids"

  1. Marianne Bondo

    Hej Maja,

    Hvor er det bare nogle flotte kager du laver! Jeg er dybt imponeret.
    Jeg skal nu prøve at springe ud i at lave denne kage :-) men vil lige høre om du vil vurdere at man godt kan have delene stående i fryseren i to dage? – inden de samles til den endelig kage? Jeg vil nemlig i denne omgang ikke kunne nå at lave kagen dagen før – men ville kunne dagen før igen :-)

    Mange hilsner
    Marianne

    Svar
  2. Anna

    Hej Maja
    Endnu en gang en super flot og inspirerede kage.
    Jeg ville bare lige høre om, hvordan du får mousserne ud af formene uden at overfladen bliver grim. Jeg har forsøgt nogle gange med forskellige mousser, men lidt af det “yderste lag” hænger altid fast i formen. Jeg bruge halvkugle formene fra KOK.
    Tak for mange fode opskrifter.

    Svar
  3. Lonny

    Hej.
    Jeg lavede en prøver på denne kage i weekenden. Den smagte fantastisk, dog går der nok noget tid, før min bliver lige så fin d´som din.
    Jeg har dog et spørgsmål, kan man undlade at sætte moussen i fryser og sætte i køleskab istedet?
    Jeg syntes der kom lidt vand ud på bunden mens kagen tøede i køleskab efter jeg havde samlet nemlig.
    Mvh Lonny

    Svar
  4. Manda van den Burg

    Dear Maja,
    Could you please explain how you make the mousse balls?
    Kind Regards, Manda

    Svar
  5. Vibeke

    Kære Maja

    Største ros til dig – du er en genial kage/dessert – kvinde.
    Lavede din nytårskage – absolut ikke lige så smuk som din udgave -men sikker på at smagsoplevlesen var som du har udtænkt – super kombination af smage – uhmmmm. Jeg har allerede lyst til at forsøge mig med den igen.
    Jeg vil lave den i portionsstørrelse næste gang – og se hvordan det fungerer.
    Godt nytår fra en en stor fan og bruger af dine opskrifter og smukke billeder.
    Kh Vibeke

    Svar
  6. Jette Andersson

    Hej Maja
    Nu er alt til ovenstående kage lavet, men skal den bare serveres eller skal der noget tilbehør til??
    Godt Nytår
    Mvh.Jette

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Det bestemmer du selv. Jeg plejer ikke at servere noget til. Den byder på både syrligt, sødt og salt, sprødt og blødt. Så jeg savner intet ;) Men føler du for en kugle is til, kan du sagtens gøre det!

      GODT nytår!

      Kh Maja

      Svar
  7. Susanne G

    Hej igen!

    Kan du prøve at linke til den slags bagering, du typisk bruger til en kage som denne?

    De mellemstore sølvperler (dem, der er 1-2 cm i diameter), hvad er det for nogen?

    Kan man farve de hvide chokoladeperler med det der spiselige farve dust?

    Svar
      1. Susanne G

        Tak for svar;-)

        Må jeg spørge, hvorfor du bruger sådan en fast ring og ikke dem, der kan indstilles til forskellige størrelser?

        Hvad bruger du som bund til sådan en form? Bruger du bagepapir eller smører du hhv. bund og sider?

        MH/ Susanne

        Svar
  8. Susanne G

    Hej Maja

    Hvor er det bare (endnu!) en flot kage!! Du er et geni;-)

    Jeg håber, du kan hjælpe med et hurtigt svar, fordi jeg skal bestille…

    Hvilke størrelser har du halvkuglerne i (er det dem, der hedder 3, 5 og 7 cm i diameter)?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Susanne
      Du er sød! TAK TAK TAK!
      Jeg håber, at jeg er hurtig nok… Det er 3, 4 og 5 cm jeg har brugt her :) Men det skal nok blive flot uanset!
      Rigtig godt nytår! Håber I får en vidunderlig aften! :)
      Søde hilsner Maja

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Den kan stå i fryseren i mange dage – både usamlet og samlet. Men vent med pynt til umiddelbart inden servering. Godt nytår!

      Svar
  9. Rikke Laursen

    Denne kage vil jeg prøve at lave i morgen. Du får lige en lille hyggelig historie….
    Jeg var i går inde i KOK, jeg havde fået nogle forme i julegave. Ikke lige dem jeg havde ønsket mig, men skøn gave.
    Da jeg beskrev hvad jeg ville have, endte jeg med at nævne dit navn….og vupti, så vidste de hvad det var for en type form jeg ville have.

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Hihi, hvor sjovt! Tak for den hyggelige historie :) Og god fornøjelse med kagen! Jeg håber, den bliver en succes :) Søde hilsner Maja

      Svar
  10. Maria Stage

    Hej Maja,
    Hold nu op hvor er du bare god altså! Du bliver bare ved at imponere med de smukkeste kager!
    Hvor længe kan kagen og moussen opbevares i fryseren?
    Og hvis den skal serveres til nytår, kan den så fodt klare at stå i køleskab 4-5 timer?
    Hilsen Maria

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Maria
      Det var virkelig sødt sagt! Tusind tak! :)
      Kagen kan opbevares i fryseren i mange uger. Bare husk at have den i en lufttæt beholder. Og ja, den kan sagtens klare at stå i køleskabet i 4-5 timer indtil servering. Men vent med blomsterne til 2 min før :)
      GODT nytår!
      Kh Maja

      Svar
      1. Maria Stage

        Har du erfaring med at lave den uden lakrids? Har lige erfaret at en del af gæsterne til nytår ikke bryder sig om lakrids :-(

        Svar
        1. Maja Forfatter

          Kære Maria
          Du kan sagtens undlade lakridsen. Den kommer til at smage vidunderligt alligevel!
          Søde hilsner Maja

          Svar
  11. Mette Juul

    Hej Maja.
    Jeg skal lave denne her flotte kage til desserten nytårs aften, men jeg kan ikke finde ud af hvor mange forskellige halv kugler du har brugt og hvilken størrelse..?? Men jeg kan heller ikke finde de flotte hvide perlemors kugler du har pyntet kagen med, hvor kan man købe dem..??
    Tak for en masse kage inspiration ❤️

    Hilsen Mette

    Svar
  12. Yvonne Grønning

    Kan man lave kagen som portionsglas med lakridsbund, lidt hvid chokolade og slutte med citronmousse. Til sidst pynt med kugler og blomster

    Svar
  13. Signe

    Hej Maja, flot kage!
    Hvor længe kan kagen stå efter at have været i fryseren, og er blevet pyntet? Kan man evt sætte den i køleskabet efter pyntningen, og give sidste toich ved servering?

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Signe
      Den kan i hvert fald sagtens stå en dags tid i køleskabet.. I en lufttæt beholder, så den ikke tager smag af pølse og ost ;) Og ja, alt på nær blomster kan sagtens holde sig. Vent dog med blomsterne til lige inden du bærer den ind. De bliver hurtigt trætte.
      Rigtig godt nytår!
      Kh Maja

      Svar
  14. Ninamarie Marvin

    Hvor er den fantastisk flot.
    Den vil jeg også prøve til nytårsaften.
    Glædelig jul til dig og din familie

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Hvor dejligt at høre! Håber dine gæster bliver bare halvt så begejstrede som Sia ;) Glædelig jul til dig og dine! <3

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak, Jane. Jeg aftalte faktisk med Sia tidligere i dag, at vi skal lave den sammen igen her mellem jul og nytår. Det er dejligt at overraske hende med en kage, men endnu mere dejligt at bage SAMMEN med hende :)

      Også smadderglædelig jul til dig og dine! <3

      Kærlig hilsen Maja

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Den kommer måske ikke til at stå helt ligeså knivskarpt, men en springform går også fint… Glædelig jul!

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *