Små saltkarameltærter

Saltkarameltærter

(For English recipe, scroll down to the grey recipe box and click flag.)

Måske årets nytårsdessert? Eller bare ganske almindelig mandagsforkælelse. Disse saltkarameltærter dur til begge dele. Faktisk til det hele. De består af en smørsprød mandelmørdej fyldt med den mest vidunderlige, fløjlsbløde, cremede, karamelsøde ganache og store fine saltflager. Simpelt, sødt, salt og helt perfekt!

Meget sjældent har jeg svært ved at dele ud, men lige disse tærter har jeg lyst til at gemme helt bagerst i køleskabet og spise selv. Alle sammen. (Det siger jeg selvfølgelig ikke højt…)

Jeg kommer muligvis til at lave dem som minitærter til mine desserteftermiddage i december. Mon nogen af jer har noget imod det? Ellers må I protestere i kommentarfeltet nedenunder… ;-)

Masser af saltkaramelkærlighed og kram,

Maja

Hvis du lige som mig er meget glad for knas, kan du gemme en lille skefuld karamelliserede peanuts nederst i hver tærte. Det bliver de – om muligt – kun en smule bedre af.

Hvis du har glemt, hvordan man karamelliserer hvid chokolade, så find fremgangsmåden lige her. Husk at bruge en hvid chokolade af god kvalitet – ellers kan karamelliseringen drille. Du kan også snyde og bruge Dulcey i stedet. Ganachen får dog ikke helt så karamellækre noter som med en karamelliseret Ivoire.

Saltkarameltærter

Små saltkarameltærter

8-10 små tærter

Ingredienser

Mørdej:

  • 125 g hvedemel
    25 g mandelmel
    50 g flormelis
    75 g smør, koldt
    1 knivspids salt
    1/2 æg

Karamelliseret hvid chokoladeganache:

Pynt:

  • flagesalt

Fremgangsmåde

Mørdej:

  • Kom hvedemel, mandelmel, flormelis, smør og salt i en blender, og blend det hurtigt sammen.
    Saml dejen med ægget.
    Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. en time.
    Beklæd små tærteringe (5 1/2 cm i diameter) med dejen, og prik bundene med en gaffel.
    Bag tærtebundene i 10-15 min ved 175 grader, til de er fint gyldne, og lad dem køle helt af.

Karamelliseret hvid chokoladeganache:

  • Hak chokoladen groft, og fordel den på en bageplade med bagepapir.
    Bag chokoladen i 1/2-1 time ved 120 grader.
    Rør meget grundigt rundt i massen hver 10. minut.
    Bliv ikke bekymret, når chokoladen begynder at klumpe – det skal den.
    Tag chokoladen ud af ovnen, når den har en dejlig gylden farve.
    Rør igen grundigt rundt i massen, så den bliver mere flydende.
    Kom chokoladen i en skål.
    Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en gryde, og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber.
    Fortsæt med at røre, til massen samler sig og bliver smuk og blank.
    Stavblend ganachen, og smag til med salt.
    Fordel ganachen i tærtebundene.
    Sæt tærterne i køleskabet et par timer eller natten over.

Pynt:

  • Tag tærterne ud af køleskabet lidt før servering, så de når at temperere.
    Pynt med flagesalt.

Tip: Når tærtebundene er så små, er det svært at blindbage dem. Derfor holder jeg blot øje med bundene under bagningen og stikker i dem med en gaffel, hvis de begynder at løfte sig.   

Salted caramel tarts

8-10 small tarts

Ingredients

Pastry:

  • 125 g all-purpose flour
    25 g almond flour
    50 g powdered sugar
    75 g butter, cut into small cubes
    1 pinch of salt
    1/2 egg

Caramelized white chocolate ganache:

  • 150 g caramelized white chocolate (check my caramel mousse to see how to caramelize white chocolate)
    100 ml heavy cream
    15 glucose syrup
    1 pinch of salt

Decoration:

  • salt flakes

Instructions

Pastry:

  • In a blender, pulse all-purpose flour, almond flour, powdered sugar, salt and butter for a few seconds until combined.
    Add egg and form to a ball.
    Roll out the dough between two pieces of parchment paper and let rest in the refrigerator for at least 1 hour.
    Place gently into small tart pans (5 1/2 cm diameter).
    Use a fork to lightly prick the bottoms.
    Bake for about 10-15 minutes at 175°C until golden.
    Let cool completely.

Caramelized white chocolate ganache:

  • Melt chocolate in a bowl over a pan of simmering water (bain-marie) and remove from heat.
    In a small saucepan, bring cream and glucose syrup to a boil and pour over the chocolate.
    Let sit for 1 minute.
    Using a rubber spatula, slowly stir in a circular motion, starting from the center of the bowl and working out to the sides, until the ganache is silky smooth.
    Add salt to taste.
    Carefully, fill in tart shells and refrigerate for at least a few hours or overnight.

Decoration:

  • Allow tarts to come to room temperature before serving.
    Sprinkle with salt flakes.

Indlægget indeholder affiliatelinks!

24 tanker om "Små saltkarameltærter"

  1. Selin

    Hej Maja,
    Jeg vil rigtig gerne prøve denne opskrift og har ledt og ledt efter tærteringe men de er udsolgt alle vegne som følge af julebagning.
    Kan man mon bruge små springforme eller tærteforme i stedet for?

    Vh Selin

    Svar
  2. Sarah

    Hej Maja,
    Vi har rodet os ud i denne lækre dessert til nytårsaften i morgen, som sædvanligt alt for sent på aftenen. Dejen til bundene er lavet og skal nu stå på køl.
    -Kan den udrullede dej stå på køl til i morgen?
    -Kan den færdige ganache stå i skålen til i morgen?
    -Er det muligt at hælde ganachen i bundene i morgen?
    Mh Sarah

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Kære Sarah
      Dejen kan sagtens stå på køl til i morgen. Ganachen vil sætte sig i skålen og dermed ikke få den fine, glatte overflade, som hvis du fylder den i bundene, når den stadig er lun.
      God fornøjelse med nattearbejdet ;)
      Kh Maja

      Svar
  3. Siff

    Hej Maja,

    Tak for opskriften! Har du et forslag til en god dessert vin man kan severe til? Gerne med bobler :) :)

    MVH Siff

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Uhhh, jeg er ikke så god til dessertvin, så der må jeg desværre være dig svar skyldig! Godt nytår!!

      Svar
  4. Janni

    Hej Maja
    De er simpelthen så fine og vil lave dem som en del af nytårsdesserten?
    Kan man bage bundene i dag og hvordan skal de opbevares?
    Hilsner Janni

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Tusind tak! Du kan sagtens bage dem i dag og bare lade dem stå ude i stuetemperatur. Så holder de sig sprøde og lækre! :)

      Svar
  5. Anita

    Har lige et spørgsmål mht. den karamelliserede hvide chokolade – hvordan fungerer det i forhold til temperering? Kan jeg lave det nogle dage i forvejen og når jeg så skal bruge det nogle dage senere, temperere det (ligesom hvid chokolade), for så at bruge det som overtræk/skallen til fyldte chokolader? Eller er det umuligt at få til at størkne igen? :)
    Mvh Anita

    Svar
  6. Tine

    Hej Maja.
    Jeg har anskaffet mig de fine ringe med huller, som nu skal testes. MEN! De har jo ingen bund – bager du dem så bare på et stykke bagepapir?
    Mvh Tine

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Ihh, hvor godt. Glæd dig til at prøve dem! Og ja, du bager bare tærterne på et stykke bagepapir. God fornøjelse! Og rigtig glædelig jul!

      Kh Maja

      Svar
  7. Joan

    Kære Maja.
    Først vil jeg lige sige dig tusind tusind tak for alle dine smukke billeder og helt igennem fantastiske opskrifter, jeg er vild med dem ??
    Lige et spørgsmål ang. Formene, jeg kan godt se du har skrevet hvad for nogle du bruger og hvor du har købt dem, men jeg kan simpelthen ikke finde dem, ellers så ved jeg ikke hvordan de ser ud ? Er det sådan én stor form med plads til mange små kager i ” eller er det enkelte kageringe? Håber ikke du syntes det er et dumt spørgsmål ? Hilsen en kæmpe fan.

    Svar
  8. Bente

    Ih, hvor ser de lækre ud -helt sikkert et godt bud på nytårsdesserten! Hvor længe skal karamellen koge, sådan ca? Jeg plejer at lave karameller selv, hvor jeg bruger et termometer for at sikre den rigtige sejhed -og jeg har efterhånden erfaret, at et par grader gør en stor forskel i det endelige resultat :-)

    Svar
  9. Casper

    Kunne man bruge Valrhona Caramelia 36% i stedet for at smide det i ovnen? Det er ikke en jeg har set fra Valrhona før, så jeg kender den ikke :)

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Caramelia smager vidunderligt. En mælkechokolade tilsat karamel. Du kan sagtens bruge den i stedet for karamelliseret hvid chokolade, men du får mere en mælkechokoladetærte med dejlige karamelnoter ud af det :)

      Svar
    1. Maja Forfatter

      Små perforerede ringe købt i Kunst og Køkkentøj. Og jeg har det på præcis samme måde! Jeg er vild med alt i miniformat! :)

      Svar
  10. Kristina

    Hej Maja
    Lige et spørgsmål til den karamelliserede hvide chokolade – for de her ER man da bare nødt til at prøve at lave :-)

    Når chokoladen er smeltet i ovnen og klar, skal man så komme salt i, som nævnt i chokolademousse-opskriften, eller springer man den del over – hvorefter den så smeltes som beskrevet herover.

    Tak for altid inspirerende opskrifter.

    Dbh Kristina

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Haha, det er jeg glad for at høre! :) Om du tilsætter saltet lige efter karamelliseringen eller lidt senere i processen, gør ikke den store forskel. Bare du husker det et sted :) Glæd dig til at smage! Det er én af mine absolut favorittærter!

      Dejlig weekend til dig!

      Kh Maja

      Svar
      1. Kristina

        Top dollar – så snart min datter er rask igen, så prøver vi dem filemig lige af :-)

        Ha’ en elefantastisk dag.

        //Kristina

        Svar
      2. Kamilla

        Hej Maja.
        Du fik ikke svaret på om du springer ovn processen over og benytte fremgangsmåden i opskriften eller også laver ovn forberedelsen.
        Mvh
        Kamilla

        Svar
        1. Maja Forfatter

          Jeg karamelliserer først chokoladen i ovnen – og går derefter videre og tryller den til ganache. Giver det mening? Ellers skriver du bare igen :)

          Glædelig jul! KH Maja

          Svar
  11. Mette

    Kæreste Maja,
    Du får mine tænder til at løbe i vand! Saltkaramel for the wiiiin!
    Kan man mon lave en stor tærte frem for flere små, eller tror du ganachen vil løbe ud, når der skæres stykker af den?
    Morgenkærlighed fra Mette

    Svar
    1. Maja Forfatter

      Juhuuuu! Jeg elsker også saltkaramel :) Du kan sagtens lave den som stor – men du vil ikke kunne skære skarpe stykker ud. Så server den hel, og lad dine gæster grisse ;)

      Søde hilsner Maja

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *